Content voor Ingelogde Gebruikers

#grammado Ik heb nooit geen dorst

Ik heb nooit geen dorst …. Klinkt onschuldig, maar als je het goed leest, staat er dat ik altijd dorst heb.

Bij ‘nooit geen’ hebben we het over een dubbele ontkenning. Vooral kleine kinderen zijn er een ster in: “Ik mag ook nóóit geen snoepje van jou!” (Ja, klopt, neem maar een appel). Beter is om dit soort ontkenningen niet te gebruiken en zeker in de geschreven taal niet. Bij gesproken taal wordt het wel eens gedoogd om iets te versterken.

Ik ontken dat ik daar niet geweest ben en met deze paraplu voorkom je dat je niet nat wordt, zijn voorbeelden waarbij door de dubbele ontkenning precies het tegenovergestelde wordt geschreven dan wat er bedoeld wordt:

  • Ik ontken dat ik daar geweest ben of ik ben daar niet geweest
  • Met deze paraplu voorkom je dat je nat wordt of met deze paraplu word je niet nat

Natuurlijk is een dubbele ontkenning niet altijd fout als je deze tenminste op de juiste manier inzet:

  • Dat heb je niet onaardig gedaan
  • Het is niet ongebruikelijk om op tijd te vertrekken

Duidelijk is het niet altijd, maar persoonlijk hou ik wel van een stijltje met dubbele ontkenningen. Niet te veel natuurlijk.  Oh, en voor die schrijfstijl bestaat ook nog eens een speciaal woord: litotes, maar dat mag je snel weer vergeten. Doe ik ook. Ik heb liever dat je onthoudt dat je nooit geen dubbele ontkenningen meer verkeerd in een zin zet 😉

#tekstschrijver #tekstschrijven #websiteteksten #grammatica #foutloosschrijven #contentcreatie

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven