Een bijzonder mooie samenwerking. Een kennis berichtte dit op LinkedIn. Hij was er trots op.…
#grammado – eenvoudig begin van 2022 met Jip & Janneke en B2
Laten we het jaar maar niet zo ingewikkeld beginnen. Wat me eigenlijk al een tijdje stoort, is dat mensen vaak willen dat je in jip-en-janneketaal (ja, zonder hoofdletters 😉) schrijft. Ben ik het helemaal mee eens. Ik hou niet zo van deftige woorden, ben er niet goed in en vaak wordt het er alleen maar onduidelijker op. Maar waar ik ook niet zo van hou, is dat mensen het ook zo letterlijk benoemen: jip-en-janneketaal. Ik vind het denigrerend klinken (ja, ook een deftig woord), alsof je iemand als een kleuter aanspreekt.
Taal wordt in zes verschillende niveaus aangegeven: A1, A2, B1, B2, C1 en C2, oplopend van eenvoudig naar moeilijk. De voorkeur is om teksten op taalniveau B1 schrijven. Dat is voor iedereen van welk opleidingsniveau dan ook prettig. Het leest makkelijker, sneller en er zitten geen hopeloze ouderwetse woorden in. Hoe ziet een tekst op taalniveau B1 eruit?
- duidelijke titel en tussenkoppen
- actieve schrijfstijl met voorbeelden
- eenvoudige woorden die iedereen kent
- korte en duidelijke zinnen.
Er wordt dan bijvoorbeeld geen informatie verstrekt, maar informatie gegeven. En zaken zijn niet relevant maar belangrijk. Zo simpel is het.
Bij sommige juridische termen of regelingen kun je niet altijd op B1 niveau schrijven. In dat geval is B2 ook prima. Alhoewel ik denk dat B2 ook de voorkeur geeft aan jip-en-janneketaal. Wat zeggie? Ik zeg: Laten we het voortaan niet meer over B1, B2 of Jip en Janneke hebben, maar gewoon lekker duidelijk spreken en makkelijk leesbaar schrijven.
Dit bericht heeft 0 reacties