Een bijzonder mooie samenwerking. Een kennis berichtte dit op LinkedIn. Hij was er trots op.…
#grammado – oranje of Oranje boven ?
Voor de koningshuisfanaten onder ons vandaag wat koninklijke grammaticale weetjes:
- Staat ie bij jou op tafel vandaag: de oranje/Oranje tompouce of tompoes? Niet tompouche, tom pouce of Tom Poes (de metgezel van Ollie B. Bommel). Over herkomst schreef ik vorig jaar al een grammado.
- Schrijf je oranje met een hoofdletter of kleine letter? Normaalgesproken schrijf je een kleur met een kleine letter: blauw, rood, groen, geel en oranje. Maar soms wordt Oranje als een soort naam gezien en dan schrijf je het met een hoofdletter. Ons koningshuis heet ook wel het huis van Oranje en we noemen de familie in de volksmond de Oranjes. Ook in de sport wanneer het Nederlands elftal speelt, hebben we het over Oranje.
- Schrijven we voor Wim-Lex  koning of Koning? Doorgaans schrijf je koning met een kleine letter, dus koning of koningin. Mocht je nu heel veel respect hebben voor de Koning, dan gebruik je gewoon een hoofdletter. Doen we niet moeilijk over. Officieel is het zo dat je aanspreekvormen, functiebenamingen en titels al dan niet gevolgd door een naam met een kleine letter schrijft: prinses Beatrix, president Biden, koningin Maxima, pastoor Janssen, mevrouw Olde Olthuis, en vul maar in.
En oranjebittertje schrijven we gewoon met een kleine letter. Cheers! Maak er een koninklijke dag van 👑
Dit bericht heeft 0 reacties