Content voor Ingelogde Gebruikers

#grammado – kn j dz grmmd lzn?

Voor een klant die een slijterij heeft, plaatste ik deze afbeelding op sociale media. Vaak vind ik de quotes van Gewoonteksten erg grappig. En natuurluk zag ik dat natuurluk niet goed gespeld was, maar hey, soms mag dat. In het plaatje vond ik het in ieder geval niet storend.

Bericht geplaatst, likes en leuke reacties gehad en een paar uur later kreeg ik een appje van mijn klant: haha, er zit een foutje in, zie het nu pas: tijden …

Ik kijk, kijk nog eens en nog eens en ik zie de fout werkelijk niet. Ik moest eerst aan hem vragen wat er nu fout aan was. Mijn hersenen zijn er klaarblijkelijk zo op geprogrammeerd dat ik prima kan begrijpen wat er bij niet complete woorden staat. Lezen op de automatische piloot heet dat.

Een proef op de som. Hoogstwaarschijnlijk ben jij prima in staat om de volgende tekst te lezen:

Kn j dt ng stds zn ls k ht p dz mnr pschrf?

Ht kst wt mr mt, mr ht lkt j wrschnlk wl

We kunnen dus hele teksten zonder klinkers lezen. Dat gaat goed, zolang de begin- en eindletter van een woord maar op de juiste plek staan. Knap van onze hersenen.  

Jonge kinderen lukt dit nog niet. Simpelweg omdat kinderen leren lezen door hardop te spreken en een zin in stukjes te hakken en te plakken. Na verloop van tijd gaan we ‘stil’ lezen. En daarmee lezen we op de ‘automatische piloot’ en letten we vooral op context en lengte van woorden.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven