Content voor Ingelogde Gebruikers

#grammado – triatlon of triathlon, ik vind beide pittig

Afgelopen zaterdag deed ik mee aan de triatlon van Holten. “Hoe ver is dat wel niet?” werd vaak gevraagd. En als ik dan 500 meter zwemmen, 20 kilometer (nou, ja in werkelijkheid 23,5) fietsen en 5 kilometer hardlopen zei dan reageerden de meesten met: “Oh!” met een ‘dat-valt-best-mee’-blik. Als je kalm aan doet, valt het ook best mee. Maar dat terzijde. Na afloop kreeg ik zo’n mooie herinneringsmedaille met daarop vermeld: Triathlon 2022, editie 36. Hé, wat doet die h daar? vroeg ik me af, want de officiële spelling is namelijk triatlon, zonder h.

Als je héél ver teruggaat in de tijd, de tijd waarin we ons nog wat van de Griekse spelling aantrokken, werd -athlon (dat wedstrijd betekent) met de letter thèta geschreven. In het Nederlands wordt die klank als th weergegeven waarbij je de t een beetje slisserig uitspreekt. In 1947 vond men dat een beetje ouderwets en besloten werd die h achterwege te laten. De Nederlandse Triathlon Bond heeft die h nog een tijdlang hardnekkig vastgehouden in hun communicatie maar een tijdje geleden ging zij ook overstag. Nu wordt alleen de h nog maar in de eigen naam gebruikt.

De 42 kilometerrenners lopen wat achter, want marathon wordt nog steeds met een h geschreven. Waarom dat dan wel zo is, is mij onduidelijk. Wie het weet, mag het zeggen.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven