Content voor Ingelogde Gebruikers

#grammado – Losser heeft een kinderburgervader

Hoe gaaf! Losser heeft een kinderburgemeester! Gijs Evers, nog maar negen jaar, gaat als eerste deze belangrijke taak op zich nemen. Burgemeester ….. zo’n woord waarbij je gauw twijfelt of het niet burgermeester (met r) moet zijn omdat degene immers de ‘meester’ van de burger is.

Het woord burgemeester heeft echter een andere oorsprong en stamt uit 1254. Het is een samenstelling van het Middelnederlandse woord burch (stad) en meester. In de uitspraak voegde men een e toe en die ch werd later een g.

Ga je in Losser een paar kilometer oostelijk, dan is de r wel toegevoegd, want in het Duits schrijft men wel Bürgermeister. En heb je het over burgervader dan hoort die r daar ook. In Gijs’ geval wordt het dan kinderburgervader, maar dat klinkt wel een beetje gek.

Maar goed, met Gijs als kinderburgemeester zit het het komende jaar wel goed in de gemeente. Hij zit de kinderraadsvergaderingen voor en daarbij gaat het veel over veiligheid in het verkeer. Daar heeft hij al ideeën over. Goed bezig, Gijs!

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven