Content voor Ingelogde Gebruikers

#grammado – was Karel de Zeurkous een grote of grootte?

We gaan terug naar de tijd van Karel de Grote. Ik hou me even van politieke discussies, maar het is soms verwarrend wanneer je nu grote of grootte schrijft.

Grote is het bijvoeglijk naamwoord van groot als in  een grote hond of een grote auto. Wanneer je groot als zelfstandig naamwoord gebruikt, dus als je er een lidwoord (de, het, een) voor kunt zetten, schrijf je grootte. De grootte van de hond of de grootte van de auto.

Grote gebruik je wanneer iets van aanzienlijke omvang is en grootte wanneer je specifiek verwijst naar de omvang van iets.

In het geval van Karel de Grote is grote juist, want hier is grote het bijvoeglijk naamwoord. Het zelfstandig naamwoord is erachter weggelaten. Net als bij: de hond is een grote (hond) of de auto is een grote (auto). Wat er bij Karel achter moet, weet ik niet. Ik denk dat ze iets van grote man bedoelden, maar het had net zo goed grote oplichter of grote zeurkous kunnen zijn.

Bij de spelling van een naam kunnen we alle kanten op. Karel de Groote was ook goed geweest. Wel met hoofdletter overigens.

Ik wens je een grote dag toe.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven